Waakzaam zijn voor de eikenprocessierups

GERAARDSBERGEN – Momenteel krijgen we in Vlaanderen te maken met een plaag van eikenprocessierupsen. Naast kaal gevreten eikenbomen, veroorzaken deze rupsen vooral ernstige jeukhinder bij mensen die in contact komen met hun brandharen. In
Geraardsbergen zijn nog geen nesten van deze dieren gevonden, maar het stadsbestuur roept op waakzaam te zijn en een mogelijke haard van eikenprocessierupsen meteen te melden aan de veiligheidsambtenaar.

Hoe herken je de eikenprocessierups?
Eikenprocessierupsen trekken voornamelijk ‘s avonds ‘in processie’ vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van de boom. Het zijn vooral inlandse eikenbomen die hun voorkeur genieten.Vanaf half mei bezitten de rupsen microscopisch kleine brandharen en
zorgen zij voor hinder. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen. Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander
materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.
Wat moet je doen als je met deze rups geconfronteerd word?
Raak nooit in paniek als er eikenprocessierupsen in je omgeving zitten. Je gezond verstand en voorzichtige aanpak kunnen veel hinder voorkomen. Probeer alle contact met deze dieren te vermijden en verwittig het stadsbestuur. Ga ze zeker niet zelf bestrijden.
Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven.Was of spoel de huid en ogen goed met water. Bij ernstige problemen kan je naar de apotheker op huisarts gaan.
Contactpersoon voor meldingen : Guido De Rycke, Veiligheidsambtenaar, 054 43 44 22,
veiligheid@geraardsbergen.be. Meer info : www.eikenprocessierups.be

Lees de krant op blz 16  pdf13_02-99.pdf