Nieuw en modern materieel voor de Geraardsbergse brandweer

GERAARDSBERGEN – Sinds enkele weken heeft de Geraardsbergse brandweer een nieuwe ladderwagen met knikarm in gebruik, een  MAN-Magirus, met een werkhoogte van 28 meter, 2 meter hoger
dan de 28 jaar oude elevator. Wij maakten op 20 mei deze unieke foto waarbij tijdens een algemene oefening oud en nieuw naast elkaar stonden.
De elevator Comet C25T, 26 ton zwaar en in in gebruik sinds
1979 was al enkele jaren aan vervanging toe. Het voorbije jaar
liet het voorbij het zelfs enkele keren volledig afweten. Bij een
woningbrand in Moerbeke raakte hij niet verder dan de voet
van de Zonnebloemstraat. De ladderwagen van Ninove diende
zelfs ter hulp te snellen. Ook bij enkele interventies met horizontale evacuatie liet het voertuig het enkele keren afweten.
Na het incident met de brand in Moerbeke liet toenmalig burgemeester Guido De Padt het voertuig nog eens grondig nazien en herstellen. De oude elevator van Ninove werd een tijdlang in
bruikleen gegeven en er werd druk uitgeoefend op het dossier van de geplande vervanging.

Zeer duur
Dat de vervanging zo lang uitbleef was te wijten aan het feit dat de aankoop van dergelijk zeer dure brandweerwagens (26 miljoen oude bef) geregeld wordt op groepsniveau en de elevator van Ninove nog dringender aan vervanging toe was. Intussen is het leed geleden.

Nieuw materieel betekent automatisch ook oefenen want de manschappen moeten er vertrouwd mee geraken. Bovendien dient er ook gewerkt te worden aan de opvolging van de vier manschappen die de eerstvolgende maanden de pensioenleeftijd
bereiken.

Op zondag 20 mei werd er een grote algemene oefening gehouden aan het stedelijk zwembad en aan de serviceflats. Op de foto boven ziet u adjudant Luc De Clercq die aanwijzingen geeft voor het gebruik van perslucht. Links op de foto zijn enkele brandweermannen bezig met het monteren van een speciale plateau die op de kooi van de ladderwagen kan worden vastgemaakt. Het is op deze plateau dat de brancard geplaatst wordt bij een horizontale
evacuatie uit een gebouw.
Containervrachtwagen
Het werk van de brandweer is in de loop der jaren steeds uitgebreid.
Omdat het niet te doen is om voor elke soort opdracht een vrachtwagen in te richten gebruiken steeds meer korpsen een vrachtwagen waarop naargelang de interventie een specifieke container kan geplaatst worden.
Het Geraardsbergse korps heeft die evolutie gevolgd en beschikt nu over een zware Volvo containervrachtwagen met een open puincontainer en een slangencontainer. In de nabije toekomst moet daar nog twee specifieke containers bijkomen.

Lees de krant op blz 18 en 19 pdf13_02-99.pdf