Bijna 5000 liter per minuut

Sinds enkele weken beschikt de Geraardsbergse brandweer over een derde halfzware autopomp. De drie pompwagens zijn vrij recente voertuigen. De oudste pompwagen, een Renault, dateert van 1997. De nieuwste werd enkele weken geleden geleverd en is een Mercedes Atego, een bijna identieke pompwagen als de drie jaar geleden aangekochte pompwagen. De twee nieuwste pompen samen kunnen, theoretisch althans, per minuut 5000 liter water op 10 bar aanleveren.

Alhoewel de twee recentste pompwagens nauwelijks drie jaar verschillen, zijn er toch merkbare verschillen in afwerking.
De wagens worden aangedreven door een 6374cc dieselmotor die 205 kw levert. De versnellingsbak is een automaat. De recentste wagen werd geproduceerd door Vanassche nv uit Hulste. Het prijskaartje bedraagt 239.572,87 euro of omgerekend 9 miljoen 664.345 oude Belgische frankskes, een bedrag dat volledig door de stad Geraardsbergen werd opgehoest, want de federale overheid
kwam voor het voertuig niet met subsides over de brug.

Lees de krant op blz 19 pdf13_02-99.pdf