Van CD naar groot Carré

GERAARDSBERGEN – Peter De Smet, een geboren Gentenaar, die opgroeide te Geraardsbergen en nu in Antwerpen woont, waar hij tot voor kort les gaf aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium, heeft samen met gitarist Yves Storms, een kerst-cd uitgebracht.

Niet met de klassieke “Stille Nacht”-toestanden maar met 26 liederen, die een gregoriaanse basis hebben, maar op een volkse wijze van tekst werden voorzien en werden opgenomen in de Sint-Jobkapel te Aalst.

Onze Antwerpse collega Emma Scott omschreef het als volgt : “De zang baadt in een quasi authentiek samenspel van cornemuse, fluit, hobo en gitaar, vergelijkbaar met het polyfoon kleurenpalet van de vroegere instrumenten. Aanvankelijk zocht de klassiek geschoolde zanger zijn inspiratie bij Händel.

De Smet : “Toen bleek dat de melodie van het Napolitaanse “Canzone d’i Zampognari” model had gestaan in Händels eerste deel van de Messiah lokte “And he shall feed his flock” als voorbeeld heel verleidelijk. Wat uiteraard de toon van het hele opzet heeft geschaad. Producer Jo Dua stak bijtijds zijn corrigerende vinger op.” Jo Dua “ontschaafde” taal- en stemgebruik. Het kwelende kind, de volkse taal dragen bij tot een authentiek karakter.

Internationaal

Peter De Smet is ook de man die de nieuwe CD van Leyers en Michiels (Soulsister) en de CD “No television” van The Radio’s vocaal heeft gecoached. Zijn stem was voor het eerst op CD te horen toen één van zijn studenten aan het Brugs stedelijk Muziekconservatorium hem vroeg enkele solo-nummers te zingen op de kerst-cd die door een koor werd opgenomen. Die werd toevallig beluisterd door Robert De Groot van Walter Company, een platen- en videoproducent, en die wou meteen een volledige compact disc opnemen. Volgend jaar zal de CD ook in de rest van Europa, de Verenigde Staten en Japan op de markt worden gebracht.

Les Misérables

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor De Smet. Na nieuwjaar verhuist hij voor een jaar naar Amsterdam waar hij, vanaf maart, elke week in acht voorstellingen van de Nederlandse versie van de succes-musical “Les Misérables” (gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo) zal te zien zijn. Deze brok muziektheater waarvoor in Teater Carré een decor van om en bij de 100 miljoen frank werd gebouwd, is nog altijd een kaskraker in de Londense West End. Van deze acht voorstellingen zal Peter tweemaal de hoofdrol zingen en in de andere drie kleinere rollen voor zijn rekening nemen. “Les Misérables”, het verhaal van een man, die er na 18 jaar dwangarbeid in slaagt een succesvol zakenman te worden, is tot het einde van de zomer uitverkocht. Wel zouden voor de maand september ’91 een 40-tal tickets voor Geraardsbergenaars gereserveerd worden.

Wie inmiddels Peter wil horen koopt de CD of kijkt in februari naar het programma van Jessie De Caluwé, waarin hij een aria zal zingen.