Peter aan de kookpot, in de Golf

MOERBEKE – Donderdagnamiddag, 13 u. Peter De Ville, een 19 jarige milicien bij de Belgische Zeemacht, brengt zijn laatste uurtje bij zijn ouders en twee broers door. Daarna vangt de lange reis naar Dubai aan, waar hij voor de aflossing zal zorgen van één van de koks van de mijnenveger Iris. Hij heeft er duidelijk zin in. “Ik heb op 1 oktober mijn legerdienst als milicien aangevat. Na de opleiding ben ik drie weken op oefening geweest met de Narcis, een zusterschip van de Iris. Toen vrijwilligers voor de Golf werden gevraagd, heb ik geen ogenblik geaarzeld. Ik heb me onmiddellijk als vrijwilliger aangegeven”, vertelt hij ons.

Van ultimatums, dreigende taal en woordenoorlogen ligt Peter niet wakker. “Het zal allemaal nog niet zo een vaart lopen en in onze achteruitgeschoven positie in de Golf van Oman dreigt er niet meteen gevaar”.

Moeder De Ville is echter een andere mening toegedaan. Zij zal pas rust kennen als Peter in april terug in België zal zijn. Als we naar het waarom van zijn beslissing vragen antwoordt hij een beetje aarzelend dat het avontuurlijke van de opdracht hem wel heeft aangesproken. Of hij geen schrik heeft voor de verveling? “Neen, we gaan telkens 10 dagen varen, waarna een verblijf van 5 dagen aan de wal volgt. “Tijdens het varen heb je gewoon geen tijd om je te vervelen, en aan wal is er altijd wel iets te beleven.”